Research department
Human, Economic and Social Sciences
Areas of Research / Development / Consulting
Development of rural areas, agri-food chains, public and private certification processes, transitions.
Identifiers:
ORCID: 0000-0002-1449-6532
IDHAL: julien-frayssignes
Subjects taught
Geography
Publications
- Fiamor A.-E., Frayssignes J., Olivier-Salvagnac V., Pouzenc M., (2021), “Valoriser les productions locales. Enchevêtrement de démarches ou multi-inscription raisonnée ?”, Systèmes alimentaires / Food Systems, varia, n°6, p. 119–142.
- Napoléone M., Breton S., Frayssignes J., Richard M., Spelle C., (2021), “Les AOP et IGP fromagères Françaises face à la crise de la Covid-19 dans un contexte d’évolution des systèmes alimentaires”, INRAE Productions Animales, Dossier Covid: Conséquences de la crise sanitaire de la Covid-19 sur les productions animales, n°34(4), p. 247–260.
- Frayssignes J., Fiamor A-E., Pouzenc M., Olivier Salvagnac V., (2022), “Quality Certification in the Face of Agricultural Relocalization: Between Peaceful Coexistence and Tension – Analysis Based on Cheese Production in Occitanie (France)”, in: Kaswengi J., Ingarao A. (eds), “Brand, Label, and Product Intelligence. Springer Proceedings in Business and Economics.” Springer, pp. 3-26.
- Pouzenc M., Frayssignes J., (2022), “En même temps startup et innovation sociale ? Géographie de La Ruche qui dit Oui ! en Midi-Pyrénées”, in Deprez S. (dir.), Commerces, consommation et territoires. Le temps des transitions, des futurs incertains, Presses Universitaires de Rouen et du Havre, p. 195-212.
- Guibert C., Frayssignes J., Pouzenc M., (2022), “Diversité des filières longues et dynamiques de transition des systèmes agroalimentaires dans les territoires : le cas des légumineuses en région Occitanie”, Géocarrefour, 96/3.
- Frayssignes J., (2024), “Le développement territorial à l’épreuve des transitions – contribution à partir de l’exemple d’un territoire emblématique : l’Aubrac,” Géocarrefour, 98/3–4, special issue “Pour une géographie des transitions territoriales.”
Training
-
PhD in Rural Studies, with a specialization in Geography, from the Institut National Polytechnique de Toulouse (2005)
-
DEA postgraduate diploma in “Spaces, Rural societies and Economic Rationales” – Jean Jaurès University (1999)
Professional experience
-
2008-2015: Project Manager – Institut Agronomique Méditerranéen de Montpellier (CIHEAM-IAMM)
-
2006-2007: Project Manager – Institut Régional de la Qualité Alimentaire Midi-Pyrénées
-
2001-2004: Research Officer – Centre National Interprofessionnel de l’Economie Laitière (ARILAIT Recherches)
UMR (Joint Research Unit)
- UMR LISST (Interdisciplinary Solidarity, Societies, Territories Laboratory) – Rural Dynamics
Responsibility
Tutored projects in companies